Auto rijden

Vervang op tijd je remschoenen om verdere schade te voorkomen

Doe tenminste om de zes maanden of om de 10.000 kilometer je trommelremmen controleren, tenzij anders aanbevolen volgens het normale onderhoudsschema van de auto. Zoek naar versleten remvoeringen op de remschoenen. De wat nieuwere auto’s hebben een verstopt inspectie gaatje in de achterplaat van de remtrommel, om te controleren. Bij de wat oudere auto’s zul je de trommel moeten verwijderen om goed te kunnen inspecteren. Remvoeringen kunnen op twee manieren aan de remschoenen gehecht zitten, door lijm of klinknagels. Verlijmde (gevulkaniseerde) remvoeringen zullen langer meegaan, omdat ze verder afgesleten kunnen worden.

Remschoenen

Bij remvoeringen met klinknagels is het van belang de remschoenen tijdig te vervangen, voordat de voering tot het niveau van de klinknagel koppen slijt. Klinknagel koppen die boven de voering uit gaan komen zullen de remtrommel beschadigen. Schoenen op deze manier gehecht, moeten ‒ voortijdig om schade te voorkomen ‒ bij een dikte van 3 mm worden vervangen, ook al adviseert het autohandboek tot een dikte van 1,5 mm.

Vernieuw nooit alleen maar een kant.

Remschoenen altijd van beide wielen vervangen aan dezelfde as, zelfs als je vindt dat de voering minder versleten is op een van de wielen. Vervang beide wielen ook als een van de remvoering is vervuild door remvloeistof of olie. Doe je dat niet, zul je merken dat het remvermogen onevenwichtig is geworden. Voer altijd een controle uit als je de auto voelt trekken, een slijpgeluid hoort of het remmen vreemd pulserend aanvoelt op het rempedaal. Koop alleen remschoenen van een gerenommeerd bedrijf, zoals www.autopartsonline.nl, zodat je verzekerd bent van kwaliteit.

Auto rijden

Het gaat tenslotte om je eigen veiligheid. Let op bij het vervangen van remschoenen bij oude auto’s kun je nog steeds asbest inademen, neem hierbij voorzorgsmaatregelen door een goed mondkapje te dragen. Werk aan de remtrommel zonder aangetrokken handrem, zorg wel dat beide wielen geblokkeerd zijn om rollen te voorkomen. En als laatste: Houd bij het demonteren pen en papier bij de hand, zodat je weet hoe het in elkaar steekt, trommelremmen kunnen ingewikkeld in elkaar zitten. Voor verder advies neem dan contact op met www.autopartsonline.nl.