Laat je ventilatiesysteem optimaal voor je werken

Tegenwoordig beschikt ongeveer een derde van alle huizen over een ingebouwd mechanisch ventilatiesysteem. Vooral wat nieuwere huizen zijn bijna standaard voorzien van ventilatie met mechanische afvoer. Dat is niet gek, want goede ventilatie in huis is noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving. Maar hoe onderhoudt je zo’n ventilatiesysteem nou eigenlijk? En hoe maak je optimaal gebruik van een ventilatiesysteem met mechanische afvoer?

Functie en gebruik


Een centraal geregeld mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit meerdere onderdelen. Ten eerste zijn er de ventielen die de vervuilde lucht afzuigen en wegvoeren. Deze ventielen vind je doorgaans in de keuken, de badkamer en het toilet, waar ze in de muur of in het plafond zitten. Ten tweede is er de box die ervoor zorgt dat de vervuilde lucht die door de ventielen wordt afgezogen, naar buiten wordt afgevoerd. Zo’n box vind je meestal in de buurt van de verwarmingsketel. Via roosters wordt er vervolgens schone lucht van buiten door de woning verspreid. Deze onderdelen zorgen samen voor een goede ventilatie van de gehele woning.  Met een schakelaar of knop kun je het systeem bedienen. Maar hoe gebruik je zo’n systeem nou eigenlijk? Belangrijk om te onthouden is dat je de mechanische ventilatie nóóit volledig moet uitschakelen, behalve in absolute noodgevallen of als er onderhoud plaatsvindt. Laat de ventilatie altijd aan staan op de laagste stand, ook als je niet thuis bent. Ga je douchen, koken of laat je de was binnen drogen, schakel dan over naar een hogere stand.

Goed onderhoud voor een maximale werking

Om ervoor te zorgen dat het ventilatiesysteem goed blijft werken, is het erg belangrijk om alle onderdelen goed schoon te houden. Gelukkig kun je dat gemakkelijk zelf doen, door de ventielen los te draaien en deze, net als de roosters, af te nemen met een sopje. Overtollig stof kun je ook zelf met de stofzuiger verwijderen. Zo zorg je ervoor dat de wegen van het ventilatiesysteem goed vrij blijven, zodat vervuilde lucht gemakkelijk afgezogen kan worden en schone lucht omgekeerd goed kan worden aangezogen. Helaas zijn er een aantal zaken die je niet zelf kunt regelen. Voor intern onderhoud van de box en voor het schoonmaken van de afvoerkanalen heb je een monteur nodig: schakel voor de eerste klus zeker iedere twee jaar een professional in. De afvoerkanalen hebben tenminste iedere acht jaar een schoonmaakbeurt nodig. Zo kan jouw ventilatiesysteem goed zijn werk blijven doen, en ben jij altijd voorzien van schone lucht in huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *