Hoeveel producten gebruik jij voor je haar?

Van alleen een shampoo tot een uitgebreid, dagelijks terugkerend ritueel met heel veel verschillende producten. De hoeveelheid tijd, geld en producten die we aan ons haar besteden, verschillen enorm per persoon.

Wassen en klaar, of wassen en beginnen maar?

Voor vrijwel iedereen is het wassen van het haar een regelmatig terugkerend proces. Sommige mensen doen het dagelijks, anderen kiezen ervoor om het om de dag of nog minder vaak te doen, maar vaststaat dat het wassen van het haar voor vrijwel iedereen het startpunt van het verzorgen van het haar is. En voor sommigen ook meteen het eindpunt: zeker mannen doen vaak niet meer dan het haar wassen met een shampoo en het vervolgens afdrogen en verder op laten drogen aan de lucht. Met kort haar is dit ook vaak het enige dat nodig is. Bij wat langere kapsels wil er nog wel eens een conditioner of wat gel aan te pas komen, maar vereist het bijhouden van het haar weinig meer moeite dan dat. Toch zie je hierin wel een verandering ontstaan, en zijn er ook steeds meer mannen die voor een kapsel kiezen dat wel degelijk aardig wat tijd en producten kost om precies goed in model te krijgen.

Waar shampoo voor een groep mensen dus ook meteen het eindpunt van hun routine is, is het voor minstens zo veel mensen pas het begin. Het haar wordt gewassen, zodat er daarna met een schone bos aan de rest van het ritueel kan worden begonnen. In de collectie haarproducten vind je over het algemeen allereerst een conditioner, waarbij kan worden gekozen tussen een variant die moet worden uitgespoeld en eentje die je in het haar kunt laten. Vervolgens wordt er vaak een stylingproduct in het haar aangebracht, die afhankelijk is van het haartype, kapsel en het gewenste effect. Meer volume of juist extra zachtheid, sterke fixatie of juist losse: alles kan.

Drogen, krullen en stylen

Hierna wordt het haar over het algemeen gedroogd, vaak met een föhn maar ook niet zelden gewoon aan de lucht. Voor veel mensen zit het ritueel er dan op, maar voor anderen moet een groot deel van het werk dan nog beginnen.

Op dit punt komen er vaak apparaten bij kijken. Een krultang om krullen te accentueren of creëren, of juist een stylingtool om het haar steil en glad te maken. Hierna wordt er vaak nog voor een haarlak of een ander fixerend product gekozen, om ervoor te zorgen dat al het werk niet voor niets is geweest, en het in ieder geval een flink aantal uur in model blijft zitten.