Het vinden van een geschikte verloskundige

Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Zeker een onvergetelijk gevoel en natuurlijk ook een spannende tijd die je gaat meemaken. Dan is het ook tijd voor de volgende stap, namelijk het kiezen van onder andere een verloskundige. Hoe kies je één die geschikt is en ook een match is? Lees dan gauw verder voor een aantal tips.

Locatie

Bij het kiezen van een verloskundige krijg je te maken met veel zaken, waaronder de locatie van de verloskundigepraktijk. Je wilt uiteraard een praktijk vinden die in de buurt is, zodat je niet te ver hoeft te reizen als je voor een controle langs moet. In het begin is het namelijk zo dat je er om de 4weken heen gaat, vervolgens om de 2 weken en op het eind is dit wekelijks. Vooral dan wil je niet zoveel reizen, omdat het nogal vermoeiend kan zijn.

Echter kan het zo zijn dat er geen praktijk in de buurt is waar je de voorkeur aan geeft, of omdat er simpelweg geen praktijk aanwezig is. Dan moet je al gauw wat verder gaan zoeken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een verloskundige in Rotterdam, kies dan bijvoorbeeld een praktijk die op 10 tot 15 min rijdafstand is. Houd er wel rekening mee dat er niet al teveel verkeer is, vooral met de spits. Je wilt namelijk in spoedgevallen snel heen en weer kunnen. Ook geldt dit natuurlijk voor de verloskundige zelf, mochten zij naar jou moete reizen.

Keuzes maken

Voordat je een keuze maakt, is het vanzelfsprekend dat je zelf eerst wat onderzoek gaat doen op het internet naar de mogelijke opties. Zo kun je op zoek gaan naar de locatie wat handig is, maar ook of de praktijk wat is. Je krijgt namelijk tot het einde van de bevalling te maken met een verloskundige, dus moet het ook een goede keuze zijn.

Wat je kunt doen, voordat je naar de afspraak gaat, is een lijstje opstellen met een aantal dringende, maar ook belangrijke vragen om jezelf gerust te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen met hoeveel mensen er wordt gewerkt, maar ook kun je bijvoorbeeld vragen hoelang ze er werkzaam zijn. Ook is het handig om te weten of je te maken kunt krijgen met verschillende verloskundigen gedurende de zwangerschap. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan als er ineens iemand anders voor je neus staat.

Daarnaast kun je ook rondvragen in je vriendenkring of aan je familieleden die er al eens mee te maken hebben gehad. Zij spreken namelijk uit ervaring en zouden een verloskundige kunnen aanraden. Dit voelt ergens toch wel vertrouwd omdat het is aangeraden door iemand in je kring en kun je de keuze ook makkelijker maken.