De voordelen van een gastouder

gastouder voordelen

Als ouder komt er een moment dat je moet gaan nadenken of je je kind achterlaat bij een oppas, kinderdagverblijf of een gastouder. Het is logisch dat je je als ouder bij die keuze zorgen maakt op wat voor plek je kind terecht komt. Hoe weet je immers of er goed voor je kind gezorgd wordt? In deze blog hebben we het over opvang van je kind via een gastouderbureau. Hopelijk helpt dit je om een keuze te maken!

Gastouders zijn gediplomeerde verzorgers

Voordat we andere voordelen van een gastouder benoemen, noemen we graag dit punt. Dat opvang van kinderen via een gastouderbureau professioneel is, is een belangrijk voordeel. Dit geeft je namelijk veel zekerheid dat je kind goed terecht komt. Geregistreerde gastouders hebben een diploma in zorg en welzijn of pedagogiek en moeten een certificaat hebben behaald voor Eerste Hulp aan Kinderen. Daarnaast wordt de situatie bij de gastouder regelmatig geëvalueerd en bezit de gastouder een Verklaring omtrent Gedrag. Een gastouder is dus een professioneel georganiseerde kinderopvang, maar in een andere setting dan de ‘gewone’ kinderopvang.

De voordelen van een gastouder voor je kind

Een gastouder vangt de kinderen meestal op in een huiselijke situatie – vaak bij de gastouder zelf thuis. Je kind zal hierdoor snel kunnen wennen aan de nieuwe omgeving. Dat is natuurlijk fijn voor je kind. Maar een ander voordeel van een gastouder is dat je kind niet snel aan een andere omgeving hoeft te wennen. Gastouders vangen namelijk kinderen op van verschillende leeftijden, wat betekent dat je kind dus meerdere jaren bij dezelfde gastouder terecht kan. Die gemengde leeftijden hebben nog een voordeel. Heeft je kind geen broertjes of zusjes, dan kan het bij de gastouder leren omgaan met kinderen van andere leeftijden en sociale vaardigheden leren!

De voordelen voor jou

Je kind laten opvangen door een gastouder is vaak goedkoper dan de kinderopvang. Daarnaast zijn tijden en dagen vaak flexibeler. Dat is dus ideaal als je een onregelmatig werkschema hebt. Of gewoon graag wat dagen wilt kunnen afwisselen. Omdat je kind meerdere jaren bij dezelfde gastouder terecht kan, leer je de gastouder goed kennen. Misschien houdt je er wel een vriendschap aan over! En klikt het niet zo goed? Je kan via een gastouderbureau zelf een gastouder kiezen. Zo weet je zeker dat je altijd een gastouder vindt om op je kind te passen die je fijn vindt. Wil je meer weten over de details? Kijk dan eens op de website van 4Kids.